ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


︎ Για παιδιά ηλικίας 8–12 ετών

︎ 80 λεπτά


Βουτιά στον μικρόκοσμο!
(Online και δια ζώσης)
Μπορεί να μην τα βλέπουμε, αλλά είναι εκεί. Στα βάθη μιας μικρής σταγόνας υγρού, στον κόκκο της άμμου, πάνω στην άκρη του χεριού μας, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, ένα καινούργιο, υπέροχο, διαφορετικό σύμπαν. Βακτήρια, μικρόβια, μικροοργανισμοί, συμβιώνουν και ανταγωνίζονται με μόνο σκοπό την συνέχιση της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε αυτούς τους καινούργιους φίλους, να κατανοήσουμε τις λειτουργίες και τους σκοπούς τους και να μάθουμε πώς να ζούμε μαζί τους εν ειρήνη!

Το δικό μου μικροσκόπιο
(Online και δια ζώσης)
Ένα διασκεδαστικό εργαστήριο που δίνει στα παιδιά την δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους μικροσκόπιο και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της λειτουργίας του. Με απλά υλικά και δημιουργική διάθεση τα παιδιά εξοπλίζονται για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον μικρόκοσμο.

Σπίνοι του Δαρβίνου. Τρέξτε μαζί τους στον αγώνα για την επιβίωση!
(δια ζώσης)
Οι σπίνοι αυτοί ζουν στα νησιά Γκαλάπαγκος και συναντήθηκαν με τον Δαρβίνο το 1835. Δεν είναι πολύ φανταχτεροί, αλλά οι επιστήμονες ενθουσιάζονται μαζί τους! Με αφορμή τη μεγάλη τους ποικιλία και τις ξεχωριστές διατροφικές τους συνήθειες, από φρούτα μέχρι αίμα(!), σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε τη Φυσική Επιλογή, την κινητήρια δύναμη της Εξέλιξης των Ειδών της Γης. Η επιβίωση όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση! Σε ομάδες οπλιζόμαστε με τα ράμφη μας και τρέχουμε στον συλλογικό αγώνα του είδους μας για την επιβίωση. Υπάρχει ένας νικητής ή μήπως υπάρχουν θέσεις για όλους;

Τα σημεία στην υδρόγειο
(δια ζώσης)
Σε ποιο μέρος θα θέλατε να ταξιδέψετε πάνω στη Γη; Γνωρίζατε ότι τα ταξίδια αρέσουν και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς; Ελάτε να βρούμε στο χάρτη τις
εκπληκτικές διαδρομές των πιο ταξιδιάρικων ζώων και να ερευνήσουμε γιατί αυτοί οι περιηγητές αφιερώνουν όλη τους τη ζωή στο ταξίδι.

Έδαφος: Ο κόσμος κάτω από τα πόδια σου
(online και δια ζώσης)
Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται κάτω από τα πόδια μας. Γιατί το έδαφος και τα στρώματα του είναι πολύ σημαντικά για την ζωή στη Γη; Ερευνούμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτός ο θαυμαστός υπόγειος κόσμος και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Τι μπορούμε να αλλάξουμε για να τον προστατεύσουμε; Τέλος, για να δούμε τι μάθαμε κατασκευάζουμε ένα γλυκό μοντέλο του εδάφους!

Τα φυτά μαγειρεύουν
(online και δια ζώσης)
Καμιά φορά ξεχνάμε ότι είναι ζωντανά, αλλά τα φυτά ζούσαν στη Γη πριν από εμάς! Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Ελάτε να ταξιδέψουμε στο μαγικό τους κόσμο και να γνωρίσουμε τη γλυκιά μαγειρική τους! Μέσα από το πείραμα, την παρατήρηση και την πολύτιμη γνώση από τα βιβλία, ανακαλύπτουμε τη θαυμαστή διαδικασία της φωτοσύνθεσης και τα δώρα που μας προσφέρει.

Ένας κήπος φιλικός στις Μέλισσες
(online και δια ζώσης)
Ελάτε να ανακαλύψουμε παίζοντας τον μαγικό κόσμο των μελισσών και των αρωματικών φυτών! Να γνωρίσουμε τα υπέροχα αυτά πλάσματα, να ανακαλύψουμε τι είναι επικονίαση, να δούμε τι κρύβεται μέσα στα άνθη, να δούμε τη γύρη στο μικροσκόπιο, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε φτιάχνοντας τον δικό μας κήπο από αρωματικά φυτά.

Επιμέλεια ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων: Ήρα Μαγαλιού

Οι περιπέτειες μιας άτακτης σταγόνας.
(online και δια ζώσης)
Πόσο καλά ξέρετε το νερό και τις μεταμορφώσεις του; Τι συμβαίνει μέσα σε μια σταγόνα; Ελάτε να ξανασυστηθούμε με το νερό, να πειραματιστούμε για να ανακαλύψουμε τις ιδιότητές του, να βυθιστούμε μέσα στον μυστικό του κόσμο χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο και να συζητήσουμε τη σημασία του. Ένα διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά γεμάτο δροσιά και εκπλήξεις!

Επιχείρηση: Διαστημικά Αυγά
(δια ζώσης)
Πριν από οποιαδήποτε αποστολή στο διάστημα, μεγάλες ομάδες επιστημόνων εργάζονται για πολύ καιρό σχεδιάζοντας, πραγματοποιώντας δοκιμές και μετρήσεις, αξιολογώντας και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους. Μία τέτοια διαδικασία θα ακολουθήσουμε κι εμείς για να ανταποκριθούμε σε μία πρόκληση: να ρίξουμε αυγά από μεγάλο ύψος χωρίς να σπάσουν! Οι μικροί επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία, την κριτική σκέψη και τη συνεργασία για να πετύχουν τον σκοπό τους. Θα τα καταφέρουν με την τελική δοκιμασία ή θα σπάσουν τα αυγά;

Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Αλεξόπουλος, φυσικός

Από τον Ήλιο στο Μπισκότο
(online και δια ζώσης)
Σε αυτό το εργαστήρι θα δουλέψουμε μαζί για να καταλάβουμε πώς παράγεται η πιο δημοφιλής τροφή στον κόσμο: η γλυκόζη! Υλικά πειραμάτων που θα πάρουμε στο σπίτι αλλά και υλικά στο σπίτι μας θα μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε το μυστήριο της τροφικής πυραμίδας! Από τον ήλιο στο μπισκότο!

Φάε και Σκέψου: Διατροφή και Εγκέφαλος
(online και δια ζώσης)
Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε για τις τροφές που είναι απαραίτητες για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός μας. Θα ξεκλειδώσουμε την πόρτα του εγκεφάλου, θα συναντήσουμε τα κύτταρά του και θα ερευνήσουμε πώς δημιουργούνται οι μνήμες και οι σκέψεις. Πώς οι πρώτοι άνθρωποι εξελίχθηκαν στους σημερινούς σοφούς ανθρώπους;Σχεδιασμός Εργαστηρίων: Κατερίνα Τσικαλάκη, βιολόγος εκπαιδευτικός, M.Sc.Ed.

Παραγωγή και καλλιτεχνική επιμέλεια Ντόρα Ζαχαροπούλου

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου

Ευγενική συνεισφορά από τον Γιάννη Αλεξόπουλο και την Ήρα Μαγαλιού