ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Άκου το χαρτί... έχει ιστορίες να σου πεί


︎ Για παιδιά από 7 ετών και άνωΤο « Άκου το χαρτί… έχει ιστορίες να σου πει!» αποτελεί τον νέο κύκλο εκπαιδευτικών εργαστηρίων της ομάδας ΆΝΑΣΣΑ.


14 εργαστήρια καλύπτουν θεματικά την πορεία του Βιβλίου, από τη γέννηση της γλώσσας, την ανακάλυψη της γραφής, την επανάσταση της τυπογραφίας μέχρι και τα σημερινά ψηφιακά βιβλία. Παιδιά και γονείς διασκεδάζουν μαθαίνοντας την περιπέτεια του Βιβλίου και ανακαλύπτουν την ομορφιά και την αναγκαιότητά του μέσα από προβολές, ευφάνταστες κατασκευές, ομαδικά θεατρικά παιχνίδια και μουσική.

︎ 1 ώρα + 15 λεπτάΤα εργαστήρια αναλυτικά

«Ένας κόσμος χωρίς Βιβλία ή οι βράχοι ως ανοιχτά βιβλία» 
Πριν το χαρτί, τι; Άραγε πως ήταν ο κόσμος χωρίς το χαρτί, χωρίς τα βιβλία; Τι είναι το Βιβλίο και πόσο σημαντικό είναι τελικά για να επικοινωνούμε; Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και παιχνίδια κατασκευών θα γνωρίσουμε τον πάπυρο, την περγαμηνή, τα πρώτα είδη χαρτιού και θα κατανοήσουμε την αξία του βιβλίου.


«Ζωγραφίζοντας τους ήχους μας»
Την εποχή αυτή τη μακρινή, που οι άνθρωποι δεν ήξεραν το χαρτί, ιστορίες έγραφαν χωρίς γράμματα, με σύμβολα και ιδεογράμματα. Με τη βοήθεια προβολών και παιχνιδιών με ήχους και σύμβολα, θα κατασκευάσουμε τις δικές μας σφραγίδες, θα αφήσουμε κρυφά μηνύματα και θα μάθουμε για την ανακάλυψη της γραφής.


«Η ιστορία του χαρτιού»
Μέσα από προβολές και παιχνίδια κατασκευών θα απλώσουμε τους χάρτες και θα ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία και την Κίνα, θα φτιάξουμε το δικό μας χαρτί και θα χαράξουμε το ταξίδι του χαρτιού ανά τον κόσμο.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς

«Βιβλία γραμμένα με το χέρι»
Με προβολές και κατασκευές θα γνωρίσουμε την παράδοση των χειροποίητων βιβλίων και τις ξεχωριστές τεχνοτροπίες. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δημιουργήσουμε και θα διακοσμήσουμε το δικό μας χειροποίητο βιβλίο.

«Ιστορίες του μπαμπά Γουτεμβέργιου»
Σσσσσς! Ο Γουτεμβέργιος, ο μπαμπάς της Τυπογραφίας, έχει ιστορίες να μας πει... Για την Τυπογραφία - την αναίμακτη επανάσταση - την τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί και τη συμβολή της στην ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, πληροφοριών καθώς και στην μετάδοση της γνώσης.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς


«Βιβλιοθήκη, αγάπη μου!»
Τι είναι πραγματικά μία βιβλιοθήκη; Είναι ράφια που κρατούν βιβλία; Είναι ψηλές βιβλιοθήκες τοίχου; Είναι μεγάλα σκοτεινά και σκονισμένα δωμάτια; Μήπως είναι ένα καταπράσινο πάρκο; Ή μία παιδική χαρά; Μέσα από προβολές, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια θα ανακαλύψουμε τι είναι πραγματικά μία βιβλιοθήκη, θα γνωρίσουμε το σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων και θα συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς

«Τα βιβλία των λαών»
Μέσα από προβολές και βίντεο θα γνωρίσουμε τα βιβλία των λαών και τις παραδόσεις τους, θα εντοπίσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες τους και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε για λίγο, Αζτέκοι, Ιάπωνες, Αιγύπτιοι.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς

«Συγγραφέας για μία μέρα»
Πόσες φορές έχουμε σκαρφιστεί αστείες ιστορίες ή ιστορίες αγάπης ή έχουμε σκεφτεί μία ιστορία που μας έλεγε η γιαγιά για χρόνους μακρινούς; Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε τις βασικές αρχές συγγραφής και θα φτιάξουμε μαζί τη δική μας ιστορία. Στο τέλος του εργαστηρίου θα τη γράψουμε στο δικό μας συλλογικό βιβλίο.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς

«Οι κρυμμένες Βιβλιοθήκες της Αθήνας»
Μέσα από προβολές και ξενάγηση στους ηλεκτρονικούς καταλόγους, θα ανακαλύψουμε όλες τις βιβλιοθήκες της Αθήνας και θα μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναζητήσουμε τους τίτλους των βιβλίων που θέλουμε να διαβάσουμε.

︎ Εργαστήριο για παιδιά

«Εικονοβιβλία- τα αγαπημένα μας Κόμιξ»
Πώς πρωτοεμφανίστηκαν τα κόμιξ και ποια ανάγκη εξυπηρετούσαν; Σε αυτό το εργαστήριο θα φτιάξουμε τα δικά μας κόμιξ και θα γνωρίσουμε την τεχνοτροπία των Manga.
︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς


«Τα βιβλία αλλιώς!»
Origami σημαίνει δίπλωμα του χαρτιού. Πρόκειται για μία τέχνη που έχει επηρεάσει καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες καθώς εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο σύγχρονες αισθητικές και φιλοσοφικές τάσεις. Ελάτε να γνωρίσουμε την τέχνη των αγαπημένων μας Origami και να φτιάξουμε κατασκευές και βιβλία με πρώτη ύλη το χαρτί.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς

«Μεταξοτυπία»
Η Μεταξοτυπία έχει τις ρίζες της στα απλά στένσιλ που χρησιμοποιούνταν στην Ιαπωνική τεχνοτροπία του Καταζούμι για τη διακόσμηση υφασμάτων. Μέσα από κατασκευές θα γνωρίσουμε την ιστορία της μεταξοτυπίας και τις τεχνικές της.

︎ Εργαστήριο για παιδιά και γονείς

«Παραμύθια θα ακουστούν, όργανα θα εμφανιστούν»
Η ανάγνωση των παραμυθιών ζωντανεύει μέσα από ήχους, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε τα δικά μας μουσικά όργανα και θα ντύσουμε μουσικά τα αγαπημένα μας παραμύθια.

︎ Εργαστήριο για παιδιά


«Βιβλιοστροβιλίσματα»
Ένα διασκεδαστικό ανοιχτό μάθημα κίνησης όπου οι μικροί χορευτές θα χρησιμοποιήσουν τη μουσική και τον χορό, απλά αντικείμενα και πολλή φαντασία για να ζωντανέψουν γνώριμες ιστορίες μέσα από τα βιβλία που αγαπούν. Με τη χορογράφο Αναστασία Γεωργαλά

︎ Για παιδιά 6-8 ετών

Ομάδα σχεδιασμού εργαστηρίων: Ντόρα Ζαχαροπούλου, Ήρα Μαγαλιού, Φωτεινή Αρβδελλή, Έλενα Σδόγκου, Τζωρτζίνα Μεντόγιαννη, Άρτεμις Κατσαμπάνη-Ohta, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου